מתלבטים בין האפשרויות על מה למרוח? המבחן הגדול שיעשה לכם סדר…איזה לחם הכי בריא?
מאת: אסף בוך – דיאטן מוסמך, אפידמיולוגיה ורפואה מונעת ויועץ תזונה ובריאות במונבטים
בשנים האחרונות נדמה שהוכרזה מלחמה על משפחת הלחם. מרכיביו (פחמימות, שמרים, סוכר, מלח, גלוטן) הפכו לאויבים ואילו משפרי אפייה, מעכבי חמצון ושאר הדברים הלא מזוהים שמסתתרים בלחם התעשייתי הקנוי, הפכו לאויב מושבע.
בעולם התזונה והרפואה הגישה, נכון להיום, היא שאין מניעה לצרוך ממנו בתבונה למי שאינו חולה צליאק, או בעל רגישות לאחד ממרכיביו. קיימת הסכמה כללית שעדיף לבחור לחמים המבוססים על דגנים מלאים, וכמה שפחות "מעובדים" (כלומר שיהיו קרובים ככל האפשר למקור המבוסס על קמח או על דגנים טחונים, מים, מחמצת/שמרי פרא ומעט מלח). כמו כן קיימת הבנה שעשוי להיות מנעד רגישות למזונות ובהם גם ללחם (צליאק שהיא רגישות לגלוטן או רגישות לחיטה או מרכיביה ועוד), ואף ייתכן שהרגישות ללחם היא בעצם רגישות לשמרים או לתוספי המזון ששודכו אליו.
תחום התזונה עבר בשנים האחרונות מ"שיח של דיאטות", שהציע פתרונות של לחם מופחת קלוריות, לשיח של שמירה על הבריאות וקידום בחירות מושכלות שייטיבו עם בריאותנו. מי שבוחר (או יכול להרשות לעצמו) לחם המכיל גלוטן, כדאי שייצמד לכלל הבא: רשימת רכיבים קצרה ככל האפשר וכמה שפחות מושגים לא ברורים, או שלא מבינים מהם ולמה כדאי להכניס אותם לגוף. לחמים מחיטה, שיפון או כוסמין מלאים, באפייה מסורתית, יהיו בחירה טובה. כמו כן, במאפיות וגם בסופרמרקטים אפשר למצוא היום מבחר רחב של לחמים המיוצרים מקמחים מלאים, רק (כאמור) שימו לב לרשימת הרכיבים.
אז איזה לחם הוא הכי בריא לכם?
הנמנעים מגלוטן יכולים למצוא מגוון אופציות בריאות, כגון פריכיות (אורז, תירס, קינואה, כוסמת) שיכולות לשמש "משטח" נוח לנשנוש עם או בלי ממרחים שונים. בכל מקרה יש לשים לב לרשימת הרכיבים ולתכולת הנתרן. מוצר חדש ומעניין שאפשר למצוא היום בשוק ה"ללא גלוטן" הוא סדרה של לחמים מחומרי גלם מונבטים מן הצומח, העשויים משילובים מגוונים של קטניות, קינואה, כוסמת, דוחן, ירקות ופירות.
הטבלה הבאה משווה בין לחמים ותחליפים שונים
המוצרים שנבחרו להשוואה נתפסים כמתאימים לניהול אורח חיים בריא (למשל –ערך קלורי נמוך, דגנים מלאים או חומרי גלם מלאים, רמת עיבוד נמוכה, תוספת של סיבים תזונתיים והתאמה לנמנעים מגלוטן).
[ninja_tables id="9598"]
* מוצר בו הפחמימות כוללות סיבים תזונתיים לפי הצהרת היצרן על האריזה. (באחרים לא מצוין על האריזה).
** מנת פחמימה = 15 גרם פחמימה. מידע זה חשוב לאנשים שסופרים מנות פחמימה (סוכרתיים ואחרים).
(הטבלה אינה כוללת קטגוריה של שומנים משום שתכולת השומנים ברוב המוצרים זניחה).