לא פעם יוצא לנו לשמוע את המונח "סיבים תזונתיים", מבעד לעובדה שאנחנו יודעים שהם בריאים אנחנו לא יודעים הרבה. אם כך, מהם סיבים תזונתיים, מה היתרונות באכילת מוצרים עשירים בסיבים תזונתיים ומהי הכמות אותה רצוי לצרוך?
מהם סיבים תזונתיים?
סיבים תזונתיים שייכים למשפחת הפחמימות, אבל לפני שנבהלים, הם שייכים לתת הקבוצה של הפחמימות "הטובות" – המורכבות, כאלו שהמבנה שלהן מורכב מיחידות חוזרות של סוכרים ולכן פירוקן איטי יותר והן משביעות ומזינות יותר.
ייחודם של הסיבים התזונתיים הינו שהם מגיעים מצמחים בלבד. בשל המבנה הייחודי שלהם, הסיבים התזונתיים מתפרקים חלקית במערכת העיכול של האדם ולכן תרומתם הקלורית זניחה יחסית לשאר הפחמימות או אבות המזון (חלבונים ושומנים). הסיבים התזונתיים מתחלקים לשניים:
סיבים מסיסים
כשמם כן הם "מסיסים" ועל כן סופחים מים (ויוצרים מרקם ג'ל). בנוסף סיבים אלו עוברים תהליך התססה על ידי חיידקי מערכת העיכול התחתונה (המעי הגס) ולמעשה משמשים מזון הקרוי "פרה-ביוטיקה" עבורם (ובכך תורמים לעידוד האוכלוסייה הטובה של החיידקים). הסיבים האלו עשויים לעזור באיזון רמת הסוכר בדם ולכן יכולים להיות מומלצים לחולי סוכרת. בנוסף, סיבים אלו יכולים גם להאט את עיכול המזון. ניתן למצוא את הסיבים המסיסים בפירות, ירקות, דגנים וקטניות.
סיבים לא מסיסים
כשמם כן הם "לא מסיסים" כלומר לא נקשרים למים. סיבים אלו מגדילים את נפח הצואה ותורמים לתנועתיות במערכת העיכול, סיבים
אלו עשויים לעזור לסובלים מעצירות או צואה לא סדירה. אפשר להקביל אותם "למטאטא של מערכת העיכול". ניתן למצוא את סיבים אלו בדגנים מלאים וקמחיהם (כמו קינואה, כוסמת, דוחן, כוסמין, חיטה, שיפון וכדומה), ירקות (על קליפתם) וקטניות.
חשוב לציין שבמרבית האוכל שאנחנו אוכלים קיימים שני סוגי הסיבים ובתנאי שהוא מזון מלא מן הצומח (כמו קטניות, דגנים מלאים, ירקות, פירות).
יתרונות של סיבים תזונתיים
- משקל – הסיבים התזונתיים בעלי ערך קלורי מוגבל ויחסית זניח. מצד אחד הסיבים התזונתיים נותנים לנו תחושת שובע ומצד שני אנחנו נשמור על המשקל.
- מחלות לב וכלי דם – מחקרים מוכיחים שצריכת סיבים תזונתיים בתפריט קשורה להפחתת הסיכון למחלות לב. הפחתת הסיכון
נובעת ממספר מנגנונים ביניהם: הפחתת , לחץ הדם, תמיכה בשיפור רמות הליפידים (שומנים בדם) בכללם רמות הכולוסטרול LDL ("הכולסטרול הרע"),האטת ספיגת הסוכרים לדם, תמיכה בהליך ירידה במשקל על ידי שיפור השובע והפחתת הצריכה הקלורית ואולי גם השפעות על חיידקי המעי "הטובים" שחיים בסימביוזה עם הגוף שלנו ומפרישים חומרים שעשויים להפחית את הסיכון לתחלואה. - הפרעות עיכול ומחלות מערכת העיכול ביניהם סרטן מעי גס: תזונה עשירה בסיבים תזונתיים קשורה בהפחתת הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס, כמו גם יכולה לעזור במקרים של עצירות ו/או אי סדירות במערכת העיכול.
מהי הכמות הרצויה לצריכת סיבים תזונתיים?
כמו בכל מוצר, צריכה מופרזת יכולה להזיק. רוב האנשים לא מגיעים לכמות המינימלית של סיבים תזונתיים.
אדם בוגר צריך לצרוך מינימום 25 גרם סיבים תזונתיים ביום, כאשר ערך אידיאלי יכול להיות כ- 40 גרם לערך ליום, הנתון יכול להשתנות בהתאם לגיל, למשקל ולמין. לא פשוט להגיע ללצריכה המומלצת של סיבים תזונתיים. על פי מחקרים, הישראלים צורכים בממוצע בין 17 ל 19 גרם ביום (מידע נוסף אפשר לקרוא באתר משרד הבריאות).
בכדי לשמור על אורח חיים בריא הרבו באכילת ירקות ופירות עשירים בסיבים תזונתיים, דגנים מלאים וקטניות ובנוסף תוכלו למצוא אצלנו ב"מונבטים" מוצרים טבעוניים וטבעיים בעלי ערך גבוה של סיבים תזונתיים הכוללים מאפים, קציצות ובורגרים.
טיפים לצריכה נכונה של סיבים תזונתיים
- שלבו במהלך היום מוצרים עשירים בסיבים תזונתיים.
- בכל ארוחה הוסיפו סלט ירקות ממגוון רחב של ירקות או מנת ירקות מבושלים (ירקות בתנור או מאודים). הציבו לכם יעד יומי של 5 ירקות ביום!
- בחרו מוצרי חלב מועשרים בפרה-ביוטיקה.
- שלבו לפחות מנת קטניות בכ2-3 ארוחות בשבוע (כוס- 3/4 קטניות מבושלות = מנה) .
- תוכלו למצוא באתר שלנו שלל מוצרים ומתכונים עשירים בסיבים תזונתיים.
- העדיפו פירות שלמים על פני מיצי פירות שהם דלים בסיבים.
- אם אתם בוחרים לאכול דגני בוקר, בחרו בדגני בוקר בעלי ערך גבוה של סיבים תזונתיים וערך קלורי נמוך (כמו דגנים בוקר מדגנים מלאים כמו תירס, חיטה מלאה, שעורה וכו')
- בדקו על גב כל מוצר כמה גרם של סיבים תזונתיים הוא מכיל ועשו לעצמכם סדר כך שתגיעו ליעד בריא ונכון.